gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pierogi z kapustą, grzybami i kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami aromatyzowane kolendrą. Idealne do barszczyku na Wigilię ;)

Pierogi z kapustą, grzybami i kolendrą

Składniki:

Pierogi z kapustą, grzybami i kolendrą

farsz

ciasto

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą, grzybami i kolendrą
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 6 godzin. Gotujemy do miękkości. Kapustę również gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim ( po ugotowaniu wyjmujemy). Grzyby oraz kapustę odsączamy z wody.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Kapustę, grzyby oraz cebulę rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Przyprawiamy. Kolendrę rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy dokładnie farsz.

Ciasto; Do mąki wlewamy niewielką ilość wody i mieszamy, stopniowo wlewamy wodę tyle aby ciasto nie było zbyt twarde ani klejące.

Zagniatamy dość szybko. Wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy trochę farszu, zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie 10 minut. Smacznego ;)