Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bez nich nie mogę obyć się żadne Święta Bożego Narodzenia

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • 1 kg - kapusta kiszona
  • 20 dag - grzyby suszone
  • 2 szt - cebula
  • 70 dag - mąka
  • ok. 1 szk. - ciepła woda
  • sól, pieprz
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby namoczyć na ok. 6 godzin, a następnie zagotować, ostudzić i posiekać, kapustę obgotować, odcedzić i posiekać, cebulę posiekać w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać grzyby i kapustę. Razem smażyć ok. 10 - 15 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z ciepłą wodą, dodać pół łyżeczki soli i łyżkę oleju. Wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz i formować pierogi. Zagotować. Przed podaniem podsmażyć.