Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie pierogi są bardzo często przygotowywane w moim domu, bo bardzo je lubimy. Obowiązkowo goszczą na świątecznym stole.

Pierogi z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • 250g mąki,
  • 1 łyżka oleju,
  • letnia woda,
  • 200g grzybów leśnych,
  • 1 mała cebula,
  • 200g kwaszonej kapusty,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy ja i odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości (można użyć mrożonych grzybów) w osolonej wodzie. Kapustę i grzyby siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy ją na oleju, dodajemy grzyby i chwilkę smażymy. Podsmażone grzyby mieszamy z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dodajemy letniej wody zarabiając ciasto. Gdy już wyrobimy ciasto przenosimy się na stolnicę i ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy koła i nakładamy porcję farszu. Zlepiamy pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulą. Smacznego ;)
Pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości (można użyć mrożonych grzybów) w osolonej wodzie.
Pierogi z kapustą i grzybami
Podsmażone grzyby mieszamy z kapustą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pierogi z kapustą i grzybami
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dodajemy letniej wody zarabiając ciasto.
Pierogi z kapustą i grzybami
Gdy już wyrobimy ciasto przenosimy się na stolnicę i ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy koła