SUPERPRZEPIS

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Pierogi z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (3)

Pierogi świąteczne nie może ich zabraknąć na wigilię

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Wykrawam kwadraty, i za pomocą foremki do pierogów robię pierogi. Kapustę kiszoną płuczę w zimnej wodzie, wyciskam, zalewam czysta wodą i gotuje do miękkości. Grzyby moczę dobę wcześniej w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuję w tej samej wodzie co się moczyły. Wodę odcedzam, a grzyby podsmażam razem z cebulka pokrojoną. Grzyby wcześniej tez kroję na mniejsze kawałki. Podsmażam na maśle. Kapustę po ugotowani kroję bardzo drobno. Można mielić przez maszynkę. Grzyby i kapustę łączę razem, doprawiam solą, pieprzem. Na każdego pieroga układam farsz i zlepiam go za pomocą foremki. Pierogi gotuje we wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy żeby sie nie skleiły. Pierogi gotuje około dwie minuty po wypłynięciu ich na wierzch. Podaję z przesmażoną cebulką czerwoną, posypuję pietruszką zieloną.
Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto zaniecione rozwałkowane farsz nałozony
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi uformowane foremką do pierogów sklejone