Ola224444444

Ola224444444

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierogi z farszem według przepisu mojej babci. Wystarczy mieć suszone grzyby i można je zajadać o każdej porze roku.

Pierogi z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 460 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • (żeby było łatwiej, lepiej podzielić składniki na 2 i zrobić 2 ciasta)

 

 

  • Do podsmażenia:
  • słonina/olej/smalec (najlepiej słonina)
  • cebula (ilość według uznania)

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Suszone grzyby namoczyć w wodzie i czekać około godziny. Odcisnąć sok z kapusty, pokroić ją i wrzucić do garnka. Dodać liść laurowy i ziela angielskie i wstawić na mały gaz. Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, aż zrobi się złota. Dodać do kapusty. Zalać ją wodą z grzybów. Grzyby pokroić i wrzucić do kapusty. Przyprawić pieprzem. Gotować jakieś 1,5 godziny. Gdy farsz będzie gotowy, połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować w miarę cienko i wykrawać kółka za pomocą szklanki. Na kółko kłaść około jednej łyżki farszu i lepić pieroga. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek na około 4 lub 5 minut. Na smalcu, oleju lub słoninie podsmażyć cebulę na złoto, wrzucić pierogi na patelnię i lekko wymieszać.
Pierogi z kapustą i grzybami
Ja do farszu dodaję około 2 garści suszonych grzybów.