aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, gdzie zamiast soli uzyłam sosu sojowego... uzyskałam lepszy smak niż oryginał

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

 

  • farsz:
  • dobra kiszona kapusta
  • suszone grzyby w ilości dowolnej (na 1 kg kapusty daję 3 garście grzybów)
  • sos sojowy
  • olej
  • cebula
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Ze składników na coasto wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, chwilkę odstawiamy aby "odpoczęło". Kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy z wody i siekamy drobniutko lub mielimy. Grzyby moczymy na noc w niewielkiej ilości wody, potem gotujemy, odcedzamy i mielimy. Łączymy je z kapustą, dodajemy podsmazoną na oleju cebulkę, doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Jeśli trzeba dodajemy łyżkę oleju. Farsz ma być gęsty, aby "nie uciekał" z pierogów. Z ciasta wykrawamy krążki, wkładamy po łyżce farszu i lepimy pierogi.