Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pierogi z kapustą i mięsem 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi dobrze też smakują odsmażane

Pierogi z kapustą i mięsem 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą i mięsem 3

 

  • CIASTO
  • 1/2 kg mąka
  • 2 łyżki olej
  • 1 szt jajko
  • 1 szkl woda ciepła
  • sól
  • FARSZ
  • 3 sztuki duże cebula
  • 1/2 kg mięso ugotowane wieprzowe
  • 1,40 kg kapusta kwaszona
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz
  • boczek wędzony - 150 g

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i mięsem 3
CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej, jajko i wodę, zagnieść elastyczne ciasto. Pokroić ciasto na kawałki, rozwałkować ciasto na niezbyt cienkie placki. Za pomocą szklanki, lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki.



FARSZ Kapustę odcisnąć z nadmiaru kwasu, opłukać, ugotować. Mięso zmielić w maszynce, kapustę posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć. Trochę boczku i cebulki odłożyć do okraszenia pierogów, resztę dodać do farszu. Wszystkie składniki połączyć, dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Na każdy krążek ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.



Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia pierogów . Pierogi wybieramy łyżką cedzakową na talerze, polewamy tłuszczem z boczkiem i cebulką
Pierogi z kapustą i mięsem 3
Z podanych składników zostanie przygotowane ciasto pierogowe
Pierogi z kapustą i mięsem 3
Z ciasta zostały wycięte krążki i nałożony został farsz
Pierogi z kapustą i mięsem 3
Pierogi zlepione oczekują na gotowanie w osolonej wodzie
Pierogi z kapustą i mięsem 3
Pierogi podczas gotowania we wrzącej i osolonej wodzie