kucharka_1991

kucharka_1991

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Pierogi z kapusta i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny przepis na świąteczne pierogi z kapustą i pieczarkami. W sam raz na wigilijny stół i nie tylko.

Pierogi z kapusta i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapusta i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapusta i pieczarkami
Kapustę kiszoną płuczę, odsączam i gotuję w niewielkiej ilości wody wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Cebule kroję w kosteczkę i podsmażam na patelni. Pieczarki kroję drobno w kosteczkę i również podsmażam na patelni. Ugotowana i studzoną kapustę kroję i łączę z pieczarkami oraz cebulą. Doprawiam do smaku. Mąkę i 2 szczypty soli łącze ze sobą dodając ciepłą wodę. Wyrabiam gładkie ciasto i dzielę na 3 części. Każdą wałkuję na cienkie placki a następnie wykrawam szklanką kółka. Na każde kółko daję porcję farszu i lepię pierogi. Gotowe pierogi gotuje w lekko osolonej wodzie.
Pierogi z kapusta i pieczarkami
kapuste kiszona gotuję w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim
Pierogi z kapusta i pieczarkami
Cabulę, kapuste i pieczarki łączymy ze soba i doprawiamy.
Pierogi z kapusta i pieczarkami
z mąki soli i ciepłej wody wyrabiamy gładkie ciasto
Pierogi z kapusta i pieczarkami
Ciasto wałkujemy i wykrawamy okrągłe placki, nakładamy farsz i lepimy pierogi.