patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 627]

Pierogi z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami. Idealne na Wigilię. Świetnie smakują odsmażane. Podaję z barszczem czerwonym.

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Składniki:

Pierogi z kapustą i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Przygotować ciasto na pierogi tak by wyszło ok 100 szt. Na samym początku robię farsz.

Kapustę kiszoną drobno siekam. Wrzucam do dużego garnka a następnie zalewam wodą tak by kapusta była zakryta.

Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, ziarna jałowca oraz pieprz. Gotuję ok 45 min.

Międzyczasie obieram pieczarki i drobno kroję. Szalotkę również drobno siekam. Smażę na zloto na oleju. Dodaję do przecedzonej kapusty.

Mieszam doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi rozwałkowuję na cienko ok 2 mm. Wycinam szklanką koła. Za pomocą łyżki nakładam farsz. Zalepiam.

Gotuję w osolonej wodzie ok 10 min po wypłynięciu pierogów. Na patelni rozgrzewam olej i smażę pierożki na rumiano. Smacznego.