gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 796]

Pierogi z kapustą kiszoną i soczewicą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kupiłam pierwszy raz soczewicę i postanowiłam zrobić pierogi ale żeby farszu było więcej dodałam kiszonej kapusty. Pierogi wyszły naprawdę pyszne ,niedługo znowu takie zrobię.

Pierogi z kapustą kiszoną i soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą kiszoną i soczewicą

 

  • Składniki nadzienia
  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 30 dkg kiszonej kapusty
  • cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Ciasto na pierogi
  • 2 szkl mąki
  • sól 1 szczypta
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki oleju
  • 150 ml ciepłej wody.

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą kiszoną i soczewicą
Kapustę kiszoną trzeba krótko obgotować. Soczewicę ugotować w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu odsączyć.Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną cebulę podsmażamy ,następnie dodajemy odciśniętą i pokrojoną drobno kapustę chwilę smażymy .Do kapusty dodajemy odsączoną soczewicę doprawiamy solą i pieprzem mieszamy i studzimy. Przygotowujemy ciasto na pierogi może być według swojego przepisu.Wyrobione ciasto zostawiamy na chwilę aby odpoczęło. Ciasto wałkujemy wycinamy krążki szklanką nakładamy farsz .Żeby pierogi się lepiej sklejały można pół brzegu posmarować wodą później sklejać pierogi.Zagotować lekko osoloną wodę i ugotować pierogi.Można przed podaniem polać usmażoną cebulką,My najbardziej lubimy pierogi odsmażane na masełku. POLECAM!!! 
Pierogi z kapustą kiszoną i soczewicą
gotujemy soczewicę trzeba uważać bo gotuje się szybko.
Pierogi z kapustą kiszoną i soczewicą
podsmazamy cebulę dodajemy kapustę i soczewicę
Pierogi z kapustą kiszoną i soczewicą
Robimy ciasto według dowolnego przepisu
Pierogi z kapustą kiszoną i soczewicą
Sklejamy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie.