madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Pierogi z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne nadzienie z kaszy i sera ukryte w delikatnym cieście, podane z zeszkloną na maśle cebulką.

Pierogi z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną
Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy sól i oliwę i zalewamy wrzątkiem. Zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji. Pozostawiamy aby odpoczęło przez 15 minut. Farsz: Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na maśle, a następnie dodajemy razem z rozdrobnionym białym serem do ugotowanej kaszy. Na koniec dodajemy jajko i doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzemCiasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka układamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minutki po wypłynięciu na wierzch. Odcedzamy i podajemy polane zeszkloną na maśle cebulką.
Pierogi z kaszą gryczaną
Kaszę gryczaną gotujemy aż będzie miękka
Pierogi z kaszą gryczaną
Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku
Pierogi z kaszą gryczaną
Na środku każdego krążka układamy farsz z kaszy
Pierogi z kaszą gryczaną
Zlepiamy brzegi krążków tworząc zgrabne pierożki