lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Pierogi z kaszą gryczaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne pierogi, polecane m.in. w postne dni.

Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na margarynie.Kaszę gotujemy do miękkości.Po ostudzeniu kaszę wsypujemy do miski, dodajemy ziemniaki, ser, 3/4 podsmażonej cebuli.Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy surowe jajko i dokładnie mieszamy (można ręką).Ugniatamy farsz łyżką, żeby powstała zwarta masa.

Ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem, ok. 3/4 szklanki wody i szczyptą soli. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki. Ułożyć po łyżeczce farszu, zlepić. Wrzucamy na wrzątek.Gotujemy ok 3 min po wypłynięciu.

Polewamy pozostała cebulką.