KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pierogi z kaszą gryczaną 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne pierogi z kaszą gryczaną, przyrządzane raz w roku na wigilię.

Pierogi z kaszą gryczaną  4

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną 4

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną 4
Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną kaszę odsączyć. Odsączoną kaszę przełożyć do miski. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką czerwoną. Wymieszać. Jeśli kasza jest zbyt sypka można dodać ugotowanego ziemniaka, podusić i dodać do kaszy. Pierogi: Z mąki, jaja i soli zagnieść ciasto. Dodać wodę. Ciasto wyrabiać do czasu, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić na 10- 15 minut. Ciasto podzielić na mniejsze części, każdą część rozwałkować na cienkie placki. Wykrawać kółka od literatki. Farsz z kaszy nakładać na kawałki ciasta, zlepiać brzegi. Gotowe pierogi partiami gotować w osolonej wodzie 2- 5 minut do wypłynięcia.