Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierogi z kaszą gryczaną to smaczny i tani posiłek. Wyjątkowo mi smakowały chociaż nie jestem smakoszem kaszy gryczanej.

Pierogi z kaszą gryczaną i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

 

  • Ciasto
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szkl wody
  • Farsz
  • 10 dag kaszy gryczanej
  • 1 kostka rosołowa
  • 20 dag sera twarogowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • Pozostałe składniki
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, olej, szczyptę soli, ciepłą wodę, zamieszać i zagnieść ciasto. Szczelnie przykryć folią i pozostawić na 15-20 minut. Kaszę gryczaną ugotować w wodzie z kostką rosołową, ostudzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, połączyć z kaszą. Do zimnej kaszy dodać pokruszony ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, ułożyć farsz, zlepić dociskając widelcem. Partiami wrzucać do gotującej się wody, delikatnie zamieszać. Gotować na wolnym ogniu około 2 minut. Wyłożyć na talerze, polać zeszkloną na smalcu pokrojoną cebulą. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Z mąki oleju jajka i wody zagnieść ciasto
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Do ugotowanej kaszy dodać podsmażoną cebulę i ser twarogowy
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Ciasto rozwałkować wyciąć krążki ułożyć farsz
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Dokładnie zlepić dociskając brzegi ciasta widelcem