Strona główna Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Dania, Mączne « poprzedni | następny »
kaja

Mistrz Kuchni
Przepisy: 162
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne pierogi ze smakowitym nadzieniem posypane chrupiącymi skwareczkami, pietruszką i czosnkiem


trudność: średne
czas:

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - SKŁADNIKI:

  • Farsz:
  • 3 woreczki kaszy gryczanej ugotowanej
  • 30 dag tłustego twarogu
  • 2 duże cebule
  • 2duże łyżki smalcu
  • 10 dag pokrojonej w kosteczkę słoniny
  • Skrzeczki:
  • 10 dag słoniny pokrojonej w cienkie paseczki
  • paseczek wędzonego boczku pokrojony w paseczki
  • natka pietruszki jeden pęczek
  • główka czosnku

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - PRZYGOTOWANIE:

Główkę czosnku włożyć w całości do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec około 40 min. Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę, zrobić kopiec z zagłębieniem. Wodę zagotować, prawie wrzącą wlewać do zagłębienia wyrabiając łyżką na początku, dodać olej, sól, jajko, wyrabiać rękoma aż ciasto nabierze konsystencji i gładkości. Słoninkę stopić na patelni, cebulkę poszatkować w kosteczkę, dodać smalec i zeszklić razem ze skwarkami ze słoniny. Zawartość patelni dodać do kaszy, pozostawiając łyżkę wytopionego tłuszczu. Twaróg ugnieść widelcem, dodać do kaszy , masę wyrobić ręką, tak aby twaróg był dokładnie rozprowadzony w masie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać kółka szklanką lub wycinaczem do pierogów, nakładać na każde kółko po łyżce stołowej farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Gotować ok 3 min po wypłynięciu w osolonym wrzątku. w międzyczasie na patelnię wrzucić paseczki słoniny i boczku i wyprażyć na chrupiąco. Natkę poszatkować. Na pozostałej łyżce tłuszczu przesmażyć poszatkowaną natkę przez kilka sekund. upieczony czosnek obrać, pokroić na małe plasterki, wrzucić na patelnię na której smażyła się pietruszka i przesmażyć po min z każdej strony. Pierogi podawać polane skwarkami i posypane smażoną pietruszką i czosnkiem. Zapach jest niesamowity, smak-niebo w gębie, a pracy mniej niż przy ruskich- nie trzeba mielić ziemniaków i sera.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dania
Jajecznica z grzybami Pierogi ruskie  Oli Gulasz wieprzowy z karkówki
Schab z cukinią zapiekany pod sosem serowym Gołąbki bez zawijania Żeberka na kapuście
Kluski na parze Kluski ziemniaczane Naleśniki faszerowane pieczarkami
Leczo z baleronem Farfalle z szynką, porem i groszkiem Serowy makaron z pietruszką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane