Strona główna Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Dania, Mączne « poprzedni | następny »
kaja

Mistrz Kuchni
Przepisy: 162
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne pierogi ze smakowitym nadzieniem posypane chrupiącymi skwareczkami, pietruszką i czosnkiem


trudność: średnie
czas:

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - SKŁADNIKI:

  • Farsz:
  • 3 woreczki kaszy gryczanej ugotowanej
  • 30 dag tłustego twarogu
  • 2 duże cebule
  • 2duże łyżki smalcu
  • 10 dag pokrojonej w kosteczkę słoniny
  • Skrzeczki:
  • 10 dag słoniny pokrojonej w cienkie paseczki
  • paseczek wędzonego boczku pokrojony w paseczki
  • natka pietruszki jeden pęczek
  • główka czosnku

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - PRZYGOTOWANIE:

Główkę czosnku włożyć w całości do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec około 40 min. Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę, zrobić kopiec z zagłębieniem. Wodę zagotować, prawie wrzącą wlewać do zagłębienia wyrabiając łyżką na początku, dodać olej, sól, jajko, wyrabiać rękoma aż ciasto nabierze konsystencji i gładkości. Słoninkę stopić na patelni, cebulkę poszatkować w kosteczkę, dodać smalec i zeszklić razem ze skwarkami ze słoniny. Zawartość patelni dodać do kaszy, pozostawiając łyżkę wytopionego tłuszczu. Twaróg ugnieść widelcem, dodać do kaszy , masę wyrobić ręką, tak aby twaróg był dokładnie rozprowadzony w masie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać kółka szklanką lub wycinaczem do pierogów, nakładać na każde kółko po łyżce stołowej farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Gotować ok 3 min po wypłynięciu w osolonym wrzątku. w międzyczasie na patelnię wrzucić paseczki słoniny i boczku i wyprażyć na chrupiąco. Natkę poszatkować. Na pozostałej łyżce tłuszczu przesmażyć poszatkowaną natkę przez kilka sekund. upieczony czosnek obrać, pokroić na małe plasterki, wrzucić na patelnię na której smażyła się pietruszka i przesmażyć po min z każdej strony. Pierogi podawać polane skwarkami i posypane smażoną pietruszką i czosnkiem. Zapach jest niesamowity, smak-niebo w gębie, a pracy mniej niż przy ruskich- nie trzeba mielić ziemniaków i sera.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dania
Kebab po domowemu Makaron z porem pieczarkami i serem żółtym Makaron z kurczakiem i szpinakiem
Bardzo puszysty omlet Gniazda makaronowe z jabłkami Filet z kaczki w czerwonym sosie curry
Pikantna potrawka paprykowo-pieczarkowa  Placuszki z serka mascarpone z lemon curd Smażony makaron z warzywami
Aromatyczne pulpeciki z ciecierzycy Soczyste roladki z kaczej piersi Gołąbki inaczej

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane