Strona główna Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Dania, Mączne « poprzedni | następny »
kaja - Przepis na: Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 162
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne pierogi ze smakowitym nadzieniem posypane chrupiącymi skwareczkami, pietruszką i czosnkiem


trudność: średne
czas:

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - SKŁADNIKI:

  • Farsz:
  • 3 woreczki kaszy gryczanej ugotowanej
  • 30 dag tłustego twarogu
  • 2 duże cebule
  • 2duże łyżki smalcu
  • 10 dag pokrojonej w kosteczkę słoniny
  • Skrzeczki:
  • 10 dag słoniny pokrojonej w cienkie paseczki
  • paseczek wędzonego boczku pokrojony w paseczki
  • natka pietruszki jeden pęczek
  • główka czosnku

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - PRZYGOTOWANIE:

Główkę czosnku włożyć w całości do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec około 40 min. Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę, zrobić kopiec z zagłębieniem. Wodę zagotować, prawie wrzącą wlewać do zagłębienia wyrabiając łyżką na początku, dodać olej, sól, jajko, wyrabiać rękoma aż ciasto nabierze konsystencji i gładkości. Słoninkę stopić na patelni, cebulkę poszatkować w kosteczkę, dodać smalec i zeszklić razem ze skwarkami ze słoniny. Zawartość patelni dodać do kaszy, pozostawiając łyżkę wytopionego tłuszczu. Twaróg ugnieść widelcem, dodać do kaszy , masę wyrobić ręką, tak aby twaróg był dokładnie rozprowadzony w masie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać kółka szklanką lub wycinaczem do pierogów, nakładać na każde kółko po łyżce stołowej farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Gotować ok 3 min po wypłynięciu w osolonym wrzątku. w międzyczasie na patelnię wrzucić paseczki słoniny i boczku i wyprażyć na chrupiąco. Natkę poszatkować. Na pozostałej łyżce tłuszczu przesmażyć poszatkowaną natkę przez kilka sekund. upieczony czosnek obrać, pokroić na małe plasterki, wrzucić na patelnię na której smażyła się pietruszka i przesmażyć po min z każdej strony. Pierogi podawać polane skwarkami i posypane smażoną pietruszką i czosnkiem. Zapach jest niesamowity, smak-niebo w gębie, a pracy mniej niż przy ruskich- nie trzeba mielić ziemniaków i sera.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dania
Grzyby i spółka Żeberka w pomidorach Jajecznica z brokułami
Łopatka duszona z białą cebulą  Soczyste żeberka w keczupie Spaghetti carbonara
Knedle ze śliwkami i chrupiącą okrasą Penne z mięsem i pomidorami Quiche z grzybami
Racuszki z jabłkami Krokiety z mięsem i orzechami Chińczyk ekspress

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane