Strona główna Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Dania, Mączne « poprzedni | następny »
kaja - autor przepisu Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 162
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne pierogi ze smakowitym nadzieniem posypane chrupiącymi skwareczkami, pietruszką i czosnkiem


trudność: średne
czas:

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • woda
  • Farsz:
  • 3 woreczki kaszy gryczanej ugotowanej
  • 30 dag tłustego twarogu
  • 2 duże cebule
  • 2duże łyżki smalcu
  • 10 dag pokrojonej w kosteczkę słoniny
  • sól, pieprz
  • Skrzeczki:
  • 10 dag słoniny pokrojonej w cienkie paseczki
  • paseczek wędzonego boczku pokrojony w paseczki
  • natka pietruszki jeden pęczek
  • główka czosnku

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - PRZYGOTOWANIE:

Główkę czosnku włożyć w całości do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec około 40 min. Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę, zrobić kopiec z zagłębieniem. Wodę zagotować, prawie wrzącą wlewać do zagłębienia wyrabiając łyżką na początku, dodać olej, sól, jajko, wyrabiać rękoma aż ciasto nabierze konsystencji i gładkości. Słoninkę stopić na patelni, cebulkę poszatkować w kosteczkę, dodać smalec i zeszklić razem ze skwarkami ze słoniny. Zawartość patelni dodać do kaszy, pozostawiając łyżkę wytopionego tłuszczu. Twaróg ugnieść widelcem, dodać do kaszy , masę wyrobić ręką, tak aby twaróg był dokładnie rozprowadzony w masie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać kółka szklanką lub wycinaczem do pierogów, nakładać na każde kółko po łyżce stołowej farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Gotować ok 3 min po wypłynięciu w osolonym wrzątku. w międzyczasie na patelnię wrzucić paseczki słoniny i boczku i wyprażyć na chrupiąco. Natkę poszatkować. Na pozostałej łyżce tłuszczu przesmażyć poszatkowaną natkę przez kilka sekund. upieczony czosnek obrać, pokroić na małe plasterki, wrzucić na patelnię na której smażyła się pietruszka i przesmażyć po min z każdej strony. Pierogi podawać polane skwarkami i posypane smażoną pietruszką i czosnkiem. Zapach jest niesamowity, smak-niebo w gębie, a pracy mniej niż przy ruskich- nie trzeba mielić ziemniaków i sera.



Komentarze do Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dania
Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem Tradycyjny staropolski bigos Wegetariańskie gołąbki
Placki z tartymi jabłkami. Wątróbka w sosie pomidorowym z makaronem Stek z rekina z japońską nutą
Warzywne sajgonki w papierze ryżowym Warzywne szaleństwo z sushi Warzywna zapiekanka zatopiona w wegańskim serze
Puszysty jak chmurka omlet w towarzystwie warzyw Wiosenny łosoś na parze w towarzystwie warzyw Śledź nadziewany pieczony w folii aluminiowej
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane