dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pierogi z kaszą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami polane skwarkami.

Pierogi z kaszą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kaszą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą i grzybami
Mąkę mieszamy z solą, jajkiem. Stopniową dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin, a następnie je gotujemy. Odcedzamy i drobno siekamy. Dodajemy do kaszy. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Mieszamy z kaszą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy kółka. Na środku układamy porcje farszu. Zlepiamy i gotujemy ok 2 minuty w osolonej wodzie. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Słoninę kroimy w kostkę i smażymy do momentu, aż pojawią się skwarki. Wyjmujemy skwarki a na tym tłuszczu obsmażamy pierogi. Gotowe pierogi posypujemy skwarkami. Smacznego.
Pierogi z kaszą i grzybami
Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto na pierogi.
Pierogi z kaszą i grzybami
Gotujemy kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
Pierogi z kaszą i grzybami
Pierogi nadziewamy farszem i dokładnie zlepiamy.
Pierogi z kaszą i grzybami
Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni.