Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Pierogi z kaszą jaglaną i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kasza jaglana wraca do łask i cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Uwielbiam pierogi więc wykorzystałam ją do ich farszu.

Pierogi z kaszą jaglaną i boczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierogi z kaszą jaglaną i boczkiem

ciasto pierogowe

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jako
  • szczypta sol

Farsz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą jaglaną i boczkiem
Kaszę przelać dokładnie najpierw zimną a potem gorącą wodą aby pozbyć się lekkiej goryczki. Zalać wodą i ugotować do miękkości.

Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć.

Po ostudzeniu wymieszać składniki dodając przyprawy. Z podanych składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto pierogowe.

Wykroić szklanką krążki, na każdy nałożyć łyżkę farszu, zlepić rogi. Ugotować w osolonej wodzie z łyżką oleju.
Pierogi z kaszą jaglaną i boczkiem
Do gotowania należy użyć dużerj ilości wody
Pierogi z kaszą jaglaną i boczkiem
Chudy boczek należy drobno pokroić i podsmażyć

Tagi:

pierogi