Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Pierogi z kaszą, mięsem i grzybami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Zimowe, pyszne i bardzo pożywne pierogi z kaszą gryczaną, mięsem z udek kurczaka i suszonymi podgrzybkami.

Pierogi z kaszą, mięsem i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kaszą, mięsem i grzybami

 

 

  • Ciasto pierogowe
  • 70 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ciepła woda - ile mąka zabierze
  • poza tym 15 dag słoniny lub boczku surowego na skwarki

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą, mięsem i grzybami
Kaszę osmażam na maśle.Zalewam 1 szkl wrzącego wywaru z grzybów, lekko solę. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Dwa duże udka kurczaka gotuję z warzywami do miękkości a następnie oddzielam mięso od kości i mielę. Grzyby moczę krótko, a następnie gotuję do miękkości i drobno kroję.



Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę.Przysmażam na oleju. Łączę ze sobą kaszę, mięso, cebulę i grzyby.Dodaję pieprz, sól, majeranek, czosnek i jajko.Wszystko dokładnie mieszam.



Z podanych składników zagniatam elastyczne ciasto.Odkrawam po kawałku, wałkuję cienkie placki, wykrawam kółeczka (ja używam szklaneczki do whisky), nakładam farsz i zlepiam pierożki.Wrzucam partiami na gotującą się wodę, do której wcześniej dodałam olej i sól. Gotuję nie dłużej niż minutę od wypłynięcia. Przekładam na cedzak do osączenia.Podaję ze skwareczkami wytopionymi ze słoninki lub boczku.
Pierogi z kaszą, mięsem i grzybami
Grzyby moczę krótko, a następnie gotuję do miękkości i drobno kroję
Pierogi z kaszą, mięsem i grzybami
Dwa duże udka kurczaka gotuję z warzywami do miękkości a następnie oddzielam mięso od kości i mielę.
Pierogi z kaszą, mięsem i grzybami
Kaszę osmażam na maśle.Zalewam 1 szkl wrzącego wywaru z grzybów, lekko solę. Gotuję na wolnym ogniu do miękkości.
Pierogi z kaszą, mięsem i grzybami
Dodaję pieprz, sól, majeranek, czosnek i jajko.Wszystko dokładnie mieszam