Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierogi z kiszoną kapustą i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takim farszem można nadziewać naleśniki, pierogi, pyzy lub podawać z łazankami.

Pierogi z kiszoną kapustą i papryką

Składniki:

Pierogi z kiszoną kapustą i papryką

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kiszoną kapustą i papryką
Kapustę włożyć do garnka, wlać wodę dodać listek laurowy, angielskie ziele i gotować do miękkości, odcedzić, ostudzić, posiekać. Paprykę obgotować w wodzie, ostudzić, zdjąć skórę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni stopić pokrojoną w drobną kostkę wędzoną słoninę, wsypać posiekaną cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać kapustę, paprykę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku pieprzem, solą, przyprawą maggi, wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, wbić jajko, wlać 1 łyżkę oliwy, ciepłą wodę i starannie wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować, wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oliwy i gotować około 5-7 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.