monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pierogi z kurcz.,szparagami i kiszoną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ewa zainspirowała mnie maślanką w swoich pierogach,ale w lodówce nie było maślanki więc użyłam jogurtu i pierożki wyszły przepyszne,dzięki:)

Pierogi z kurcz.,szparagami i kiszoną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kurcz.,szparagami i kiszoną

 

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki typ 650+ do podsypania
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 3 białe szparagi
  • 3/4 pęczka zielonych szparagów
  • 400 g mięsa drobiowego (filet,gulasz lub rosołowe)
  • garść kiszonej( średniej wielkości)
  • 1 cebula
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Dodatkowo:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pierogi z kurcz.,szparagami i kiszoną
Farsz: Szparagi obrać i umyć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości.Odcedzić i ostudzić. Kapustę odcisnąć,przepłukać,zalać wodą i także ugotować do miękkości. Odcedzić i zostawić aby dobrze odciekła i ostygła.Drób umyć,osuszyć,zalać wodą,ugotować. Oczywiście do miękkości ( pamiętać o zbieraniu szumowiny z powierzchni). Wyjąć na talerz i ostudzić. Wszystkie przestudzone składniki farszu zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do miski. Cebulę obrać,pokroić w średnią kostkę i zrumienić na patelni. Dodać do farszu. Doprawić do smaku i dodać śmietanę,dobrze wymieszać,odstawić do lodówki na około 30-45 minut. Ciasto na pierogi: Do dużej miski przesiać mąkę,dodać jogurt,sól oraz jajko i wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne,miękkie i za bardzo się nie kleić do dłoni. Przygotowanie pierogów: Z ciasta uformować kulę,podzielić ją na 4 części. Wziąć pierwszą część i rozwałkować na placek ( ale nie za cienki),kubkiem ( średniej wielkości )wycinać kółka. Na krążek ciasta kłaść około 1,5 łyżeczki farszu i zlepiać pierogi ( można zrobić ozdobny wzorek na brzegach). Kłaść na ściereczkę. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. W dużym garnku zagotować wodę z solą i olejem. Na wrzątek partami wrzucać pierogi i doprowadzić do ponownego zawrzenia wody. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia i spróbować jeden czy jest miękki przed wyjęciem wszystkich z wody. Wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni na łyżce oliwy zrumienić pokrojoną w małą kostkę cebulkę. Pierogi kłaść na talerz i posypać smażoną cebulką. Smacznego!
Pierogi z kurcz.,szparagami i kiszoną
do zmielonej kapusty dodać zmielone szparagi
Pierogi z kurcz.,szparagami i kiszoną
kurczaka także zmielić dodać przyprawy i śmietanę wymieszać
Pierogi z kurcz.,szparagami i kiszoną
do przesianej mąki dodać jogurt oraz jajko i sól i wyrobić ciasto
Pierogi z kurcz.,szparagami i kiszoną
na krążek ciasta kłaść farsz i zlepiać pierogi