SUPERPRZEPIS

Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym

  • 13
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym Więcej zdjęć (5)

Pierogi z trochę innego ciasta, czyli kartoflanego z dodatkiem mąki pszennej i kartoflanej

Składniki:

Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym

 

  • 2 duże kartofle
  • 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 3 łyżeczki soli
  • 40 dag świeżych kurek
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do przyprawienia farszu

Sposób przygotowania:

Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym
2 Kartofle obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy z 1 łyżeczką soli. Kartofle odcedzamy i studzimy. Dusimy za pomocą praski do kartofli.
Farsz: W między czasie przygotowujemy kurki. Dokładnie je czyścimy, przelewamy wodą na sicie i odcedzamy. Rozdrabniamy je na mniejsze kawałki, rozgrzewamy na patelni kopiastą łyżkę masła, dodajemy kurki, dusimy aż płyn z kurek odparujemy, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem, cebula musi zrobić się szklista. Studzimy.
Przygotowanie ciasta na pierogi: do uduszonych kartofli dodajemy 1 łyżkę mąki kartoflanej i 4 łyżki mąki pszennej, dodajemy jedno jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Posypujemy deskę mąką, odcinamy po kawałku z ciasta i za pomocą wałka wałkujemy na cienkie kawałki, z których wyciskamy koła za pomocą formy do pierogów. Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu, zlepiamy dokładnie jak normalne pierogi. Układamy na desce posypanej mąką. Z tego przepisu wyszło 16 sztuk. Gotujemy wodę w dość dużym garnku, dodajemy 2 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wkładamy pierogi, gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową na talerz, polewamy resztą duszonych kurek z cebulką i masłem.
Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym
Po przecięciu pieroga widoczny jest farsz z duszonych kurek
Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym
Ciasto zagniatamy z duszonych kartofli, 4 łyżek mąki pszennej i 1 łyżki mąki kartoflanej
Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym
z rozwałkowanego ciasta wyciskamy koła za pomocą formy do pierogów
Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym
Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu, zlepiamy dokładnie jak normalne pierogi.