SUPERPRZEPIS

Pierogi z limonkowym serkiem i sosem truskawkowym

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pierogi z limonkowym serkiem i sosem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Na targu dorwałam jeszcze truskawki zapraszam zatem na pierogi z serem i sosem truskawkowym na zakończenie sezonu truskawkowego ;D

Składniki:

Pierogi z limonkowym serkiem i sosem truskawkowym

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • Szczypta soli

 

  • Farsz:
  • 500 gram sera białego
  • 3-4 łyżki brązowego cukru (jeśli lubicie słodszy farsz dodajcie więcej cukru – do smaku)
  • Skórka otarta z 1 limonki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 3 żółtka

 

  • Sos truskawkowy:
  • 250 gram truskawek
  • 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu (można zastąpić miodem lub cukrem)

Sposób przygotowania:

Pierogi z limonkowym serkiem i sosem truskawkowym
Ciasto: Mąkę przesiewam do miski, dodaje szczyptę soli, po środku robię wgłębienie i wlewam w nie gorącą wodę i roztopione masło – mieszam wszystko za pomocą drewniane łyżki, następnie (ostrożnie – ciasto jest gorące ), pomału zagniatam rękami ciasto. Kiedy ciasto stanie się elastyczne i gładkie przykrywam je ściereczką i odstawiam na 30 minut aby odpoczęło. 

W międzyczasie w miseczce rozgniatam widelcem ser biały i mieszam go z otartą skorą z limonki, sokiem z limonki i cukrem – mieszam tak długo aż cukier przestanie chrzęścić między zębami. Wtedy dodaje żółtka i mieszam wszystko raz jeszcze.

Truskawki blendujemy a następnie przecieramy przez sitko (jeśli nie przeszkadzają nam pesteczki czynność przecierania możemy pominąć) i przelewamy do rondelka. Truskawki doprawiamy do smaku sokiem z czarnego bzu a następnie odparowujemy go na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstego syropu.

Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy 1 łyżeczkę farszu i sklejamy.

Pierogi gotujemy 4 minuty, wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru wody. Pierogi polewamy sosem (lub układamy je na nim) i serwujemy udekorowane skorą z limonki i świeżymi truskawkami, smacznego :D
Pierogi z limonkowym serkiem i sosem truskawkowym
Mąkę przesiewam do miski, dodaje szczyptę soli, po środku robię wgłębienie i wlewam w nie gorącą wodę i roztopione masło – mieszam wszystko za pomocą drewniane łyżki, następnie (ostrożnie – ciasto jest gorące ), pomału zagniatam rękami ciasto. Kiedy ciasto stanie się elastyczne i gładkie przykrywam je ściereczką i odstawiam na 30 minut aby odpoczęło.
Pierogi z limonkowym serkiem i sosem truskawkowym
W międzyczasie w miseczce rozgniatam widelcem ser biały i mieszam go z otartą skorą z limonki, sokiem z limonki i cukrem – mieszam tak długo aż cukier przestanie chrzęścić między zębami. Wtedy dodaje żółtka i mieszam wszystko raz jeszcze.
Pierogi z limonkowym serkiem i sosem truskawkowym
Truskawki blendujemy a następnie przecieramy przez sitko (jeśli nie przeszkadzają nam pesteczki czynność przecierania możemy pominąć) i przelewamy do rondelka. Truskawki doprawiamy do smaku sokiem z czarnego bzu a następnie odparowujemy go na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstego syropu.
Pierogi z limonkowym serkiem i sosem truskawkowym
Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy 1 łyżeczkę farszu i sklejamy. Pierogi gotujemy 4 minuty, wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową, odsączamy z nadmiaru wody.

Tagi:

owoce pierogi