jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Pierogi z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne pierogi z makiem na piątkowy obiad.

Pierogi z makiem

Składniki:

Pierogi z makiem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z makiem
Ciasto: Wodę zagotować. Mąkę zalać wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, w razie potrzeby dodać ciepłej wody lub mąki. Farsz: Mleko zagotować, dodać mak i wszystko gotować na małym ogniu20-30 minut, Ostudzić. Mak 2 razy zemleć maszynką do mięsa. Masło rozpuścić, dodać zmielony mak, miód, cukier, rodzynki, dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i ostudzić. Żółtko oddzielić od białka. Żółtko dodać do przestudzonej masy makowej, wymieszać. Brać porcje ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanka wyciąć kołeczka. Na każdym kółeczku kłaść porcję farszu makowego, zgiąć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie 5-10 minut.