iwonazeidler

iwonazeidler

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pierogi z makiem podane z sosem angielskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na świątecznym stole obowiązkowo powinny pojawić się pierogi. U mnie w wersji deserowej, wypełnione farszem z maku i bakalii, podane z waniliowym sosem angielskim. Wspaniały, wykwintny, świąteczny deser.

Pierogi z makiem podane z sosem angielskim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z makiem podane z sosem angielskim

Ciasto na pierogi

Farsz makowy

  • 1 litr wody
  • 200 ml mleka
  • 200 g suchego maku, zmielonego
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 50 g miodu
  • 1 jajko
  • 50 g masła, roztopionego
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 80 g posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, brazylijskich, płatków migdałów)
  • 100 g rodzynek, namoczonych w rumie

Krem angielski

  • 250 ml tłustego mleka
  • nasiona wyłuskane z 1/2 laski wanilii
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Pierogi z makiem podane z sosem angielskim
Przygotowujemy ciasto do pierogów. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli i wlewamy gorącą wodę i roztopione masło. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.

Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto na około 30 minut.

Wodę z mlekiem zagotowujemy, wsypujemy mak, ponownie zagotowujemy i odstawiamy na około 30 minut. Gdy mak się zaparzy, dokładnie go odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie do całkowitego odcieknięcia wody.

Następnie do maku dodajemy cukier trzcinowy, miód, jajko, roztopione masło oraz wiórki kokosowe, uprażone i posiekane orzechy.

Na koniec dodajemy rodzynki namoczone w rumie i wszystko razem mieszamy. Zagotowujemy mleko z wanilią.

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do utartych żółtek stopniowo dodajemy gorące mleko cały czas mieszamy.

Masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu aż zgęstnieje, cały czas mieszamy i nie dopuszczamy do zagotowania się.

Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy makowy farsz i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy we wrzątku około 3 minut.

Podajemy polane sosem angielskim, posypane uprażonymi płatkami migdałów. 
Pierogi z makiem podane z sosem angielskim