Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pierogi z mięsem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne pierożki z nadzieniem mięsnym, okraszone złocistą cebulką, idealna propozycja na obiad.

Pierogi z mięsem i cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem i cebulką

 

  • Nadzienie:
  • 30 dkg karkówki bez kości
  • 15 dkg boczku surowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki
  • 1 jajko
  • woda
  • Dodatkowo:
  • 1 cebula
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i cebulką
Karkówkę oraz boczek wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na oliwie. Ugotowane mięso razem z cebulą mielimy na maszynce do mielenia. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko oraz przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy. Z mąki, jajka oraz wody zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy. W cieście wykrawamy szklanką krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję nadzienia mięsnego i zlepiamy pierożki. Pierogi gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na oliwie. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz, okraszamy cebulką.
Pierogi z mięsem i cebulką
Karkówkę oraz boczek wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na oliwie.
Pierogi z mięsem i cebulką
Ugotowane mięso razem z cebulą mielimy na maszynce do mielenia. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko oraz przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy.
Pierogi z mięsem i cebulką
Z mąki, jajka oraz wody zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy. W cieście wykrawamy szklanką krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję nadzienia mięsnego i zlepiamy pierożki.
Pierogi z mięsem i cebulką
Pierogi gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na oliwie. Ugotowane pierogi wykładamy na talerz, okraszamy cebulką.