zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pierogi z mięsem i dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mój mąż nie przepada za dynią. Ostatnio przemyciłam ją w serniku a teraz w pierogach. Czyli 2 : 0 dla mnie :)

Pierogi z mięsem i dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem i dynią

 

  • CIASTO :
  • 3,5 szk mąki pszennej typ 500
  • 1,5 szk gorącej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • FARSZ :
  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 200 g dyni hokkaido
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/4 szk wywaru ( z gotowania mięsa )

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i dynią
Do garnka włożyć umyte i pokrojone mięso. Zalać wodą i zagotować, lekko posolić i gotować do miękkości. Mięso wyjąć łyżką cedzakową z wywaru, przestudzić a potem zmielić. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Potem wrzucić startą na tarce o grubych oczkach obraną i pozbawioną gniazda nasiennego dynię i smażyć do miękkości. Dodać mięso, przyprawy, wywar i bułkę tartą i wymieszać farsz. Do miski wsypać mąkę i sól a potem wlać gorącą wodę i lekko wymieszać aż składniki się połączą. Następnie zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wałkować a potem wycinać kółka a na środek kłaść porcje farszu. Zlepiać pierogi i układać na ściereczce a drugą przykryć aby nie wysychały. Pierogi gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Podawać z surówką, można okrasić podsmażoną cebulką lub skwareczkami.
Pierogi z mięsem i dynią
Etap 1 przygotować farsz do pierogów i przestudzić
Pierogi z mięsem i dynią
Etap 2 potem zagnieść elastyczne ciasto .
Pierogi z mięsem i dynią
Etap 3 na wycięte krążki kłaść farsz i zlepiać pierogi
Pierogi z mięsem i dynią
Etap 4 pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia