monikaw993

monikaw993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 52]

Pierogi z mięsem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierogi z mięsem i kapustą to jedno z tradycyjnych polskich dań.

Pierogi z mięsem i kapustą

Składniki:

Pierogi z mięsem i kapustą

 

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • woda (gorąca) - 1 niepełna szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - do smaku
  • mięso wieprzowe lu b drobiowe mielone - 0,5 kg
  • kapusta kwaszona - 0,5 kg
  • marchewka - 2 sztuki
  • pieprz - do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • cebula - 1 sztuka
  • olej

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i kapustą
Przesiewamy mąkę i sól przez sito na stolnicę. Dodajemy pomalutku gorącej wody i jajo. Wyrabiamy ciasto o elastycznej konsystencji, wałkujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki lub odpowiednim przyrządem wycinamy kółka. Wcześniej przygotowujemy farsz. Gotujemy kapustę z odrobiną soli do miękkości oraz marchewkę. Mięso mielimy doprawiamy i możemy je nieco podsmażyć. Przepuszczamy je ponownie przez maszynkę do mielenia. Następnie mielimy kapustę i marchewkę. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Łyżeczką nakładamy farsz na ciasto i składamy na pół oraz dokładnie zlepiamy. Przygotowane pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię przez ok. 3 minuty. Podajemy polane zrumienioną na tłuszczu cebulką. Smacznego :)