gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Pierogi z mięsem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne pierogi nadziewane mięsem z dodatkiem kapusty

Pierogi z mięsem i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem i kapustą

 

 

  • Farsz
  • 20 dag mięsa
  • 1/2 kg świeżej kapusty
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i kapustą
Ciasto - mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Farsz - kapustę poszatkować, ugotować i odcisnąć wodę, następnie zmielić w maszynce. Mięso ugotowane lub upieczone zmielić, następnie cebulę drobno pokroić podsmażyć. Wszystkie składniki połączyć i doprawić do smaku. Przygotowanie pierogów - przygotowane ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką kółka. Na wycięte kółka nakładamy farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodą. Zmieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 minuty na wolnym ogniu.Podawać polane masłem z przesmażoną cebulą.
Pierogi z mięsem i kapustą
Ugotowaną kapustę, mięso mielimy w maszynce
Pierogi z mięsem i kapustą
Zarobione ciasto cienko rozwałkować wyciąć kółka
Pierogi z mięsem i kapustą
Na wycięte kółka nakładać po trochę farszu
Pierogi z mięsem i kapustą
Kółka złożyć na pół zlepić brzegi formować pierogi