Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pierogi z mięsem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 60
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe pierogi z mięsem i kapustą to jedne z ulubionych kompozycji pierogowych mojej córeczki, polecam na obiad.

Pierogi z mięsem i kapustą Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pierogi z mięsem i kapustą

 

  • ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • około 200 ml ciepłej wody

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i kapustą
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wbijamy żółtko i dolewamy wodę - zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.

Farsz:

Mięso myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kapustę płuczemy i obgotowujemy do miękkości. Całość mielimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na złoto na maśle, dodajemy do mięsa i mieszamy, wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolity mięsny farsz.

Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka (przy pomocy szklanki) nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, gotujemy około 5 minut od wypłynięcia.
Pierogi z mięsem i kapustą
Mięso mielimy z kapustą dodajemy zeszkloną cebulę
Pierogi z mięsem i kapustą
dodajemy jajko doprawiamy i mieszamy całość
Pierogi z mięsem i kapustą
przygotowujemy ciasto - pierogowe które wyrabiamy
Pierogi z mięsem i kapustą
ciasto pierogowe odstawiamy by odpoczęło, a następnie przekładamy na stolnicę
Pierogi z mięsem i kapustą
na stolnicy wałkujemy ciasto i wykrawamy kółka
Pierogi z mięsem i kapustą
na każdą porcję ciasta nakładamy porcję farszu
Pierogi z mięsem i kapustą
pierogi zlepiamy

Tagi:

dania pierogi