kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pierogi z mięsem i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi to klasyczne danie kuchni polskiej, które lubi chyba każdy. Przepis na to ciasto jest zdecydowanie moim ulubionym. Świetnie się rozwałkowuje i gotuje,a przy tym jest cieniutkie i miękkie. Tradycyjny farsz mięsny wzbogaciłam dodatkiem orzechów

Pierogi z mięsem i orzechami

Składniki:

Pierogi z mięsem i orzechami

podstawowe

  • (na około 40szt)
  • Ciasto:
  • 300g maki pszennej tortowej
  • żółtko jajka
  • 160ml gorącej wody
  • 50g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 białe cebule
  • ząbek czosnku
  • oliwa do smażenia
  • sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, cynamon
  • szklanka orzechów włoskich
  • pól szklanki bulionu
  • Okrasa:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże białe cebule

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i orzechami
Farsz:

Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pierzem, ziołami prowansalskimi, słodką papryka oraz odrobiną cynamonu. Kiedy mięso się zetnie zdjęć z ognia i przestudzić. Zmielić lub zblendować na gładko razem z posiekanymi orzechami włoskimi. Dolać około ½ szklanki bulionu (sprawi że farsz będzie bardziej soczysty) i dokładnie wymieszać.

Ciasto:

Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Zawsze zdecydowanie lepiej gotują się pierogi mrożone dlatego polecam przemrozić je przed gotowaniem, jednak nie jest to konieczne. Pierogi układać pojedynczą warstwą na oprószonej mąką talerzu i wstawić do zamrażalki na minimum 30 minut.Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia.

Okrasa:

Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Pierogi podawać polane tłuszczem z cebulką.