Anna555

Anna555

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Pierogi z mięsem i sosem sojowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi z mięsem i papryką z wyraźnie dominującą nutą sosu sojowego

Pierogi z mięsem i sosem sojowym

Składniki:

Pierogi z mięsem i sosem sojowym

 

  • Farsz
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • jedna zielona papryka
  • jedna duża cebula
  • pieprz
  • 6 łyżek sosu sojowego Tao Tao
  • 6 łyżek sosu sojowo - grzybowego Tao Tao

 

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • jedno jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklanki cieplej wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i sosem sojowym
Farsz: Z braku odpowiedniego sprzętu farsz został przyrządzony w następujący sposób: Mięso mielone z tacki włożyłam do garnka w którym znajdowało się ok 2 cm wody. Szybko obgotowałam mięso z każdej strony trwało to z 10 minut. "Kostkę" mielonego mięsa odsączamy dodajemy szczyptę pieprzu oraz sosy sojowe. Wszystko wymieszałam i dusiłam narzędziem do duszenia ziemniaków. Paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Gotujemy we wrzącej wodzie około 5 minut. Dodajemy do farszu, mieszamy. Ciasto: Zapewne każdy ma swój własny sprawdzony przepis. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, ugniatamy. Ciasto wałkujemy, wycinamy koła i lepimy pierogi. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy, na koniec dodajemy łyżkę sosu sojowego. Pierogi wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody, gotujemy kilka minut, aż do wypłynięcia. Podajemy z podsmażona cebulką.