BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Pierogi z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dzięki dodatkowi warzyw :selera, marchewki, pietruszki cebuli pierogi mają soczysty farsz. Doskonale nadaje się do ich przygotowania mięso z rosołu.

Pierogi z mięsem i warzywami

Składniki:

Pierogi z mięsem i warzywami

ciasto na pierogi

farsz

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i warzywami

Przygotowanie farszu

Warzywa obieram. Mięso myję . Wszytko razem gotuję do miękkości. Cebulę kroję w kosteczkę. Ugotowane mięso oddzielam od skóry i kości.

Mięso rozdrabniam w elektrycznym rozdrabniaczu (można użyć także maszynki do mięsa). Warzywa blenduję. Wszystko razem mieszam i dodaję posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz przyprawy. Doprawiam farsz tak, by był lekko pikantny.

Przygotowanie ciasta

Mąkę , masło, sól oraz gorącą wodę zagniatam w misce. Powinno powstać gładkie ciasto. Zawijam je na chwilę w folię. Blat podsypuję mąką i rozwałkowuję ciasto. Wycinam kółka. Nakładam porcje farszu.

Zlepiam pierogi i gotuję w osolonej wodzie, około 2 minuty od momentu jak pierogi wypłyną na powierzchnię.

Pierogi można podawać z okrasą z cebulki.