Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pierogi z mięsem i włoską nutą :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierogi robię na zapas - a potem podaje w różnych odmianach .

Pierogi z mięsem i włoską nutą  :

Składniki:

Pierogi z mięsem i włoską nutą :

 

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
  • 18-20 łyżeczek farszu mięsnego ( zmielone gotowane mięso z zupy + usmażona cebulka i przyprawy )
  • olej
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki przyprawy ,, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ,,
  • szczypta cukru
  • 1/2 kostki bulionowej drobiowej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 6 plasterków salami ( tak ok 1/3 szklanki po pokrojeniu )
  • pieprz mielony
  • ,,Przyprawa kuchni włoskiej ,, do smaku
  • 1/3 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i włoską nutą :
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę . Dodać salami a następnie drobno pokrojony pomidor .Dusić mieszając aż pomidor zmięknie. Dodać kostkę bulionową , wodę , śmietankę , suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , połowę natki pietruszki, suszoną bazylię , szczyptę cukru, przyprawę włoską ( 2 łyżeczki ), koncentrat , 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu .Dusić aż sos zredukuje objętość i będzie kremowy .Doprawić sos przyprawami do smaku .
Przygotować farsz ( zmielić mięso , podsmażyć cebulkę , zmieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ).Nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto podzielić na 18 – 20 części . Każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki .Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka .Układać na wysypanej mąka tacce . Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Wyjąć łyżka cedzakową .
Ugotowane pierogi polewać sosem i posypywać natką pietruszki.