bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pierogi z mięsem,kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie pierogi bardzo lubi moja rodzina, dlatego często goszczą w moim domu. Można je podać na obiad lub kolację, polecam.

Pierogi z mięsem,kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z mięsem,kapustą i grzybami

 

  • Farsz:

 

  • 1 kilogram łopatki wieprzowej

 

  • 1 kilogram kapusty kiszonej

 

 

  • 2-3 cebule

 

 

  • olej do smażenia

 

 

  • Ciasto:

 

 

  • 2 szklanki ciepłej wody

 

 

  • 1/4 szklanki oleju

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem,kapustą i grzybami
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, studzimy mielimy na sitku o małych oczkach. Kapustę gotujemy tak jak mięso do miękkości, studzimy, odciskamy z nadmiaru wody.

Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości. Obraną cebulę kroimy w paski, obsmażamy na rozgrzanym oleju. Kapustę , grzyby, cebulę mielimy na sitku o dużych oczkach. Wszystkie razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka oraz wodę z olejem, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki i cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, układamy farsz i zlepiamy pierogi robiąc falbankę.

W garnku zagotowujemy osoloną wodę z odrobiną oleju, wrzucamy partiami pierogi i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania, odcedzamy.