gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pierogi z mięsem, kaszą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi z delikatnym ciastem nadziane mięsem, kaszą i warzywami najlepsza potrawa na obiad. Polecam.

Pierogi z mięsem, kaszą i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem, kaszą i warzywami

 

  • ciasto;
  • 0,5 kg mąki,
  • 0,5 l wody (wrzątku),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • mąka do podsypania garść,
  • nadzienie;
  • 250 g mięsa wieprzowego ugotowanego,
  • 250g mięsa drobiowego ugotowanego,
  • 0,5 szklanki kaszy średniej,
  • 1 łyżka suszonej marchewki,
  • 1 łyżka suszonej pietruszki,
  • 1 łyżka suszonego selera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem, kaszą i warzywami
Mąki zaparzamy w wrzątku, dokładnie mieszając. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy jajko i olej zagniatamy. Mięso mielimy. Kaszę gotujemy wraz z suszonymi warzywami na sypko. ostudzamy. Mieszamy, przyprawiamy. Ciasto wałkujemy ok 3 mm. wykrawamy szklanką kółeczka, kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Do gotującej i osolonej wody wrzucamy pierogi, dotujemy ok 10 minut, do wypłynięcia. Smacznego.
Pierogi z mięsem, kaszą i warzywami
mąki zaparzamy, studzimy dodajemy resztę składników.
Pierogi z mięsem, kaszą i warzywami
mięso mielimy dodajemy kaszę i mieszamy.
Pierogi z mięsem, kaszą i warzywami
przyprawiamy mięso. ciasto wałkujemy i wykrawamy kółeczka.
Pierogi z mięsem, kaszą i warzywami
kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy boki.