SUPERPRZEPIS

Pierogi z mięsem mielonym, rucolą, i orzechami

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 26
Pierogi z mięsem mielonym, rucolą, i orzechami Więcej zdjęć (5)

Rewelacyjne pierogi z farszem mięsnym podane z rucolą, suszonymi pomidorami i orzechami zaskoczą wszystkich nie tylko swoim wyglądem ale i boskim smakiem, polecam :)

Składniki:

Pierogi z mięsem mielonym, rucolą, i orzechami

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki masła
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • 400-500 gram mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub polędwiczki wieprzowej
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ papryczki chilli
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo :
  • 4-6 pomidorów suszonych
  • ½ opakowania rucoli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem mielonym, rucolą, i orzechami
Ciasto : masło rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, i wlewamy gorącą wodę z rozpuszczonym masłem. Mieszamy składniki za pomocą widelca. Kiedy składniki się połączą, przekładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy elastyczne, jednolite ciasto.

Zagniecione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.

Farsz: Mięso mielone mieszamy z posiekanym drobno szczypiorkiem i papryczką chilli. Wbijamy jajko i wyrabiamy mięso rękę. Kiedy składniki dobrze się połączą mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy raz jeszcze, odstawiamy. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, na środek każdego nakładamy porcję farszu i lepimy pierogi.

Pierogi gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek przez 4-5 minut. Ugotowane pierogi odsączamy przekładamy do miski, posypujemy posiekanymi orzechami, umytą rucoli i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych ), posypujemy świeżo zmielonymi pieprzem i delikatnie wszystko mieszamy.

Pierogi nakładamy wraz z rucoli, pomidorami i orzechami na talerze i serwujemy gorące, smacznego ; )  


Pierogi z mięsem mielonym, rucolą, i orzechami
Z mąki, wody i roztopionego masła zagniatamy ciasto
Pierogi z mięsem mielonym, rucolą, i orzechami
Orzechy i suszone pomidory drobno kroimy, rucolę myjemy
Pierogi z mięsem mielonym, rucolą, i orzechami
Mięso mielone wieprzowe mieszamy z przyprawami i wyrabiamy
Pierogi z mięsem mielonym, rucolą, i orzechami
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy porcję farszu, zlepiamy i gotujemy

Tagi:

mięso pierogi