Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Pierogi z mięsem wg Cukiereczka

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Klasyczne pierogi z mięsem, idealnie pasują do czerwonego barszczu lub podane z podsmażoną cebulą

Pierogi z mięsem wg Cukiereczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem wg Cukiereczka

 

  • CIASTO:
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • letnia woda
  • FARSZ:
  • łopatka 1/2kg,
  • 1 cebula,
  • bulion,
  • sól,
  • pieprz,
  • lubczyk

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem wg Cukiereczka
Mięso gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy mięso wystygnie kroimy je w grubszą kostkę i mielimy w maszynce razem z cebulą. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem do smaku. Jeśli będzie za suche dodajemy do niego kilak łyżek bulionu powstałego podczas gotowania mięsa. Na stolnicę wysypujemy mąkę,tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypujemy mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można użyć maszynki do pierogów lub lepić ręcznie. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Smacznego :)
Pierogi z mięsem wg Cukiereczka
Na stolnicę wysypujemy mąkę,tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody i zagniatamy ciasto.
Pierogi z mięsem wg Cukiereczka
Z ciasta wycinamy okrągłe kształty i nakładamy farsz.
Pierogi z mięsem wg Cukiereczka
Jeśli będzie za suche dodajemy do niego kilak łyżek bulionu powstałego podczas gotowania mięsa.
Pierogi z mięsem wg Cukiereczka
Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga.