Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pierogi z mięsem wg Triss

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Proste pierożki z mięsem.

Pierogi z mięsem wg Triss Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem wg Triss

 

  • ciasto:
  • żółtko
  • 3 szklanki mąi
  • szczypta soli
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki masła

 

  • 300g miesa mielonego
  • 500g mięsa gotowanego zmielonego
  • 2 cebule
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem wg Triss
Z mąki, wody, masła i żółtka zagnieść ciasto, podzielić i rozwałkować cienko, wykroić filiżanką krążki. Mięso połączyć z posiekaną w kostkę cebulą i czosnkiem. Masę doprawić do smaku, dodać posiekaną pietruszkę. Porcję farszu ułożyć na krążku i zalepić w kształt pierożka. Gotować w osolonej wodzie, do wypłynięcia, a następnie jeszcze kilka minut. Podawać z dowolną okrasą.
Pierogi z mięsem wg Triss
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Pierogi z mięsem wg Triss
Wyciąć krążki za pomocą filiżanki lub szklanki.
Pierogi z mięsem wg Triss
Zalepić farsz w krążku na kształ pieroga.
Pierogi z mięsem wg Triss
Pierogi gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.