misiek

misiek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Pierogi z mięsem z rosołu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi zawsze dobrze smakują

Pierogi z mięsem z rosołu

Składniki:

Pierogi z mięsem z rosołu

 

  • Ciasto na pierogi:
  • 600g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki płaskiej soli
  • 1 szklanka letniej wody
  • Farsz:
  • 1/2 kg mięsa wołowego z rosołu
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka z rosołu (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem z rosołu
Mąkę wyrabiamy ręką z jajkiem, solą i wodą na gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy okręgi.

Mięso z rosołu mielimy za pomocą maszynki. Jeżeli dodajemy marchewkę, to też ją mielimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę i przyprawioną szczyptą soli (możemy podsmażyć więcej, to od razu będziemy mieli gotową okrasę). Podsmażoną cebulkę dodajemy do mięsa razem z tłuszczem. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Gotowy farsz układamy na jednej połowie każdego „ciastowego krążka” i lepimy pierogi. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie (najpierw powinna się zagotować) od momentu wypłynięcia około 2-3 minuty.