Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z nektarynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z owocami to ulubione danie przez moich domowników. Dość często je przygotowuję z różnymi dodatkami.

Pierogi z nektarynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z nektarynkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z nektarynkami
Nektarynki umyć, osuszyć, usunąć pestki, owoce pokroić w ósemki. Masło rozpuścić na patelni, przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać 2 łyżki rozpuszczonego masła, jajko, wodę gazowaną i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować, ułożyć kawałki owoców, zawinąć, wyciąć szklanką. Widelcem dokładnie zlepić brzegi. Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować przez kilka minut ( do miękkości owoców), Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać stopionym masłem, posypać cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem kryształem i mielonym cynamonem.
Pierogi z nektarynkami
Do miski wsypać mąkę i dodać pozostałe składniki
Pierogi z nektarynkami
Umyte i wypestkowane nektarynki pokroić w ósemki
Pierogi z nektarynkami
Ciasto rozwałkować i ułożyć kawałki owoców wykrawać pierożki
Pierogi z nektarynkami
Widelcem dokładnie zlepić brzegi włożyć do wody i ugotować