Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pierogi z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pierogi z pieczarkami- doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zawsze podaję je z barszczem czerwonym.

Pierogi z pieczarkami

Składniki:

Pierogi z pieczarkami

Ciasto

Farsz

Dodatkowo

  • 1/2 cebuli
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Pierogi z pieczarkami
Farsz: Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 10 minut na oliwie. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Z mąki, jajka, oleju oraz odrobiny wody zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne.

Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu pieczarkowego. Zlepiam pierogi.

Przygotowane pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzam i wykładam na talerz.

Cebulę kroję w drobną kosteczkę i szklę na oleju. Przygotowaną cebulką okraszam pierogi.

Tagi:

pierogi danie