Strona główna Pierogi z pieczarkami i jajkiem

Pierogi z pieczarkami i jajkiem

Pierogi « poprzedni | następny »
Reniz offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2251
zdjęcia: 1 z 1
Pierogi z pieczarkami i jajkiem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pierogi z pieczarkami i jajkiem to smaczne danie obiadowe


trudność: średne
czas:

Pierogi z pieczarkami i jajkiem - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • sól,
  • 4 łyżki posiekanego szczypioru,
  • przyprawa maggi
  • 15 dag boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • 2 jajko na twardo,
  • 30 dag pieczarek,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • 1 jajko surowe,
  • pieprz

Pierogi z pieczarkami i jajkiem - PRZYGOTOWANIE:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać surowe jajko, ciepłą wodę i zagnieść ciasto na pierogi. Farsz: boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, połowę odłożyć. Do pozostałego usmażonego boczku dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Następnie dodać utarte na grubej tarce pieczarki, wymieszać i smażyć ok 10 min, lekko przestudzić, wsypać pokrojone w drobną kostkę jajka na twardo, posiekany szczypior z cebulki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać. Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty, łyżeczką nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 5 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową. Polać pozostałym smażonym boczkiem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pierogi z pieczarkami i jajkiem  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pierogi
Czekoladowe pierogi z dynią Pierogi z farszem z kaczki Pierogi z burakami i grzybami
Pierogi z kurkami i kapustą Pierogi z drobiowym mięsem Pierogi z leśnymi grzybami
Pierogi z kiszoną kapustą Pierogi z kapustą, grzybami i golonką Pierogi z zielonawymi gołąbkami
Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami Pierogi w polewie bakaliowo-owocowej Pierogi z mięsem wołowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane