Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z rabarbarem i bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z nadzieniem bananowo-rabarbarowym są wyśmienite. Słodkie banany wspaniałe komponują się z kwaśnym rabarbarem.

Pierogi z rabarbarem i bananami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pierogi z rabarbarem i bananami

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki tortowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szkl ciepłej wody
  • sól
  • Nadzienie:
  • 1 laska rabarbaru
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Pozostałe składniki:
  • syrop klonowy
  • sól

Sposób przygotowania:

Pierogi z rabarbarem i bananami
Mąkę przesiać, na środku zrobić wgłębienie, dodać odrobiną soli, wlać oliwę, ciepłą wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.

Rabarbar i banany obrać se skórki, pokroić na kawałeczki. Wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki.

Na jeden krążek ułożyć porcję nadzienia, przykryć drugim i dokładnie zlepić. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z syropem klonowym, usmażonym masłem lub bitą śmietaną z cukrem. 
Pierogi z rabarbarem i bananami
Do mąki dodać odrobiną soli, oliwę i ciepłą wodę
Pierogi z rabarbarem i bananami
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny
Pierogi z rabarbarem i bananami
Obrane banany i rabarbar wymieszać z cynamonem i cukrem waniliowym
Pierogi z rabarbarem i bananami
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, ułożyć nadzienie.
Pierogi z rabarbarem i bananami
Przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepić