ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Pierogi z rabarbarem malinowym i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 3/5 głosów: 16

Danie w sam raz na upały, smaczne ale i orzeźwiające. Doskonałe połączenie słodyczy rodzynek z kwaskowym rabarbarem.

Pierogi z rabarbarem malinowym i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z rabarbarem malinowym i rodzynkami

nadzienie do pierogów

  • 2 pęczki młodego malinowego rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki rodzynek

 

ciasto na pierogi

Sposób przygotowania:

Pierogi z rabarbarem malinowym i rodzynkami
Myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i osuszamy młody, malinowy rabarbar. Kroimy go na bardzo malutkie kawałki i wkładamy do miseczki. Dodajemy do niego pół szklanki rodzynek i 2 łyżki cukru.

Mieszamy wszystko razem i odstawiamy. Jeśli rabarbar zdąży puścić sok to go zlewamy do szklanki, można go użyć do czegoś innego.

Zagniatamy ciasto na pierogi. Bierzemy mąkę pszenną, żółtka,dwie łyżki masła i taką ilość mleka, żeby ciasto było elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka.

Na każde kółko kładziemy porcję rabarbaru, z rodzynkami i zlepiamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie przez 5 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Podajemy polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem.  
Pierogi z rabarbarem malinowym i rodzynkami
Młody malinowy rabarbar obrany i pokrojony.
Pierogi z rabarbarem malinowym i rodzynkami
Mieszamy pokrojony rabarbar z rodzynkami i cukrem.
Pierogi z rabarbarem malinowym i rodzynkami
Zagniatamy ciasto na pierogi z mąki, żółtek, masła i mleka.
Pierogi z rabarbarem malinowym i rodzynkami
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Tagi:

pierogi