elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Pierogi z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pachnące morelami pierożki z serem

Pierogi z serem

Składniki:

Pierogi z serem

  • Nadzienie:
  • Twaróg półtłusty, mielony,
  • cukier puder,
  • konserwowane morele, pokrojone w drobną kostkę,
  • bułka tarta.
  • Jeżeli chcemy pierogi na pikantnie ser, szczypiorek, sól.

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem

Z mąki, jaj, tłuszczu, szczypty soli, zagniatamy ciasto, dodajemy wody, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Gotowe ciasto wałkujemy na większe placki, wycinając krążki lub trójkąty. Nadziewamy je zrobioną masą z twarogu wymieszanego z żółtkiem, cukrem waniliowym i pokrojonymi kawałkami moreli, po czym zaklejamy. Gotujemy do wypłynięcia na wierzch. Jeśli krążki były grubsze, gotujemy parę minut. Wyjęte z wody pierogi dajemy na sito. Po chwilio można je lekko obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć na maśle. Podajemy na ciepło, jeśli ktoś lubi bardziej