Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z serem i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi z serem i borówkami są wyjątkowo smaczne.

Pierogi z serem i borówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem i borówkami

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2-3 dag masła
  • 1 szkl gorącej wody
  • 30 dag sera twarogowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szkl borówek amerykańskich
  • 1/2 szkl śmietanki kremowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i borówkami
Mąkę przesiać na stolnicę i dokładnie posiekać z ciepłym masłem. Następnie dodać żółtko, łyżeczkę soli, wodę i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. zawinąć w folię, odłożyć na 15 minut. Ser twarogowy zmiksować, dodać jajko, cukier, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 2/3 szkl borówek, wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i resztą cukru waniliowego. Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyć ser z borówkami, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Pierożki włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze. Podawać z bitą śmietaną i pozostałymi borówkami.
Pierogi z serem i borówkami
Z mąki żółtka masła soli i wody zagnieść elastyczne ciasto
Pierogi z serem i borówkami
Do zmiksowanego sera dodać jajko cukier cukier waniliowy i borówki
Pierogi z serem i borówkami
Ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki
Pierogi z serem i borówkami
Nałożyć farsz złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi