Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z serem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierogi z serem i jabłkami to bardzo smaczne i sycące danie na słodko. Są to smaki mojego dzieciństwa.

Pierogi z serem i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem i jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i jabłkami
Mąkę przesiać, dodać jajko, żółtko, olej, sól, wymieszać. Dodać wodę wymieszaną z mlekiem i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię odłożyć na 15 minut. Ser biały włożyć do miski, rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier wanilinowy, cukier trzcinowy, wymieszać. Następnie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyć porcję farszu i dokładnie zlepić. Wkładać o wrzącej osolonej wody gotować 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową, wkładać na talerze, polać stopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem.
Pierogi z serem i jabłkami
Ser biały wymieszać z jajkiem cukrem cynamonem i jabłkami
Pierogi z serem i jabłkami
Z mąki i pozostałych składników zagnieść ciasto rozwałkować
Pierogi z serem i jabłkami
Szklanką wyciąć krążki na każdy krążek włożyć porcję farszu
Pierogi z serem i jabłkami
Złożyć na pół i brzegi bardzo dokładnie zlepić