Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z serem i suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierogi zrobione w domu są smaczne z każdym nadzieniem. Z serem i suszonymi śliwkami są rewelacyjne.

Pierogi z serem i suszonymi śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem i suszonymi śliwkami

 

  • Ciasto:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 100 wody gazowanej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • Farsz:
  • 30 dag sera białego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 3-4 dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • Pozostałe składniki:
  • cukier trzcinowy
  • masło
  • cynamon mielony

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i suszonymi śliwkami
Z mąki, oliwy, szczypty soli, mleka i wody gazowanej zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny. Ser biały włożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy, rozgnieść widelcem lub zmiksować. Wsypać pokrojone śliwki, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, ułożyć porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, oprószyć cukrem trzcinowym i polać stopionym masłem, wymieszanym z odrobiną mielonego cynamonu.
Pierogi z serem i suszonymi śliwkami
Z mąki i pozostałych składników zagnieść elastyczne ciasto
Pierogi z serem i suszonymi śliwkami
Ser biały wymieszać z cukrem i posiekanymi śliwkami
Pierogi z serem i suszonymi śliwkami
Ciasto rozwałkować wyciąć krążki ułożyć porcję sera
Pierogi z serem i suszonymi śliwkami
Krążki ciasta złożyć na pół i dokładnie zlepić