dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pierogi z serem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pierogi z serem twarogowym oraz z truskawkami. Smaczny i niedrogi obiad lub kolacja dla całej rodziny.

Pierogi z serem i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem i truskawkami

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok 3/4 szkl ciepłej wody
  • Nadzienie:
  • 20 dag sera twarogowego
  • 2 - 3 łyż śmietany
  • żółtko
  • 3 - 4 łyż cukru
  • cukier waniliowy
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i truskawkami
Truskawki płuczemy i osuszamy na sicie. Mąkę przesiewamy. Dodajemy szczyptę soli, jajko oraz stopniową wlewamy wodę zagniatając elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze części i przykrywamy ściereczką aby nie wyschło. Każdą część cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy kółka. układamy niewielką ilość nadzienia serowego oraz połówkę lub całą truskawkę. Zlepiamy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie po wypłynięciu ok 5 minut. Nadzienie: Twaróg mielimy lub ścieramy na tarce. Dodajemy żółtko, cukry i śmietanę i dokradnie mieszamy. Smacznego!
Pierogi z serem i truskawkami
Truskawki oczyszczamy i dokłandie płuczemy.
Pierogi z serem i truskawkami
Mąkę zagniatamy z jajkiem, solą i ciepło wodą.
Pierogi z serem i truskawkami
Twaróg mieszamy z żółtkiem, cukrami i śmietaną.
Pierogi z serem i truskawkami
Na krążku ciasta układamy nadzienie i truskawkę.