misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pierogi z serem po góralsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Na takie pierożki trzeba koniecznie pojechać w góry a potem samemu robić.

Pierogi z serem po góralsku

Składniki:

Pierogi z serem po góralsku

 

  • Ciasto
  • 35 dkg mąki
  • jajko
  • ok. pół szklanki wody
  • łyżka oleju
  • sól

 

  • Farsz
  • 20 dkg bryndzy
  • 10 dkg oscypka
  • 10 dkgmielom
  • nego tłustego twarogu
  • cebula
  • 2 lyżki masła
  • jajko
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem po góralsku
Mąkę przesiać, dodać jajko, szczyptę soli i letnią wodę wymieszaną z olejem. Zagnieść ciasto. przykryć i odstawić na pół godz. Bryndzę utrzeć ze startym oscypkiem i twarogiem.Cebulę posiekać , zeszklić na maśle, dodać do farszu. Wbić jajko , doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować , wycinać krążki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. W szerokim garnku zagotować osoloną wodę wrzucać partiami pierogi i gotować 2-3 min . od wypłynięcia.
Podawać od razu polane masłem.